Kadang-kadang kita kena belajar

untuk melepaskan sesuatu yang dekat dengan kita untuk pergi,

walaupun mungkin tidak akan kita ketemu lagi,

tetapi percayalah,

suatu hari nanti yang baek pasti akan datang menjengah...

sakit untuk melepaskan pasti akan terasa hebat

tapi

ade penawarnya

-BERSABAR-

HORMAT PRIVACY ORANG BOLEH TAK???



Bismillah,
Salam Alaik,

Lame da xm’update blog kerana kesibukan yg melanda,
Kesibukan or kemalasan?? =.= 
Actually setiap hari ade je idea yg tlintas utk letak entry baru,
Cume, ade hal yg lbih penting utk diselesaikan.
Asif...

Mood mlm ni nk bcakap tentang hak privacy yg dicerobohi,
Ak dgr byk luahan dr teman2, n privacy aku sndri telah dicerobohi..



Hati siapa xmarah? Xpanas?
Lebih2 lg kalau kwan yg kita percaya ceroboh privacy kita sendiri,
Mendidih hati ni...hanya Allah yg tahu..
Selalu’y kalau kwn yg maen redah je harta bnda kita,
Yg kite dpt buat hnya lah bersabar, tp,
Sabar ada HAD!

Antara benda yg paling kerap dicerobohi, adalah hnset!
Haisshhh...yg ni paling aku geram,
Geram la sgt dgn org yg sebegini & org yg swktu dengan’y,
Klu ada hnset yg agk maju skit, 
Kdg2 org nk pnjam utk snap picture, video, or dgr lagu,
Tp klu da tuan yg empunye dah bg pinjam,
Pnjam utk tujuan 2 je la, jgn la selongkar lebih2..
Tgn 2 duduk gatal la pulak tekan button ‘message’
K.long aku pesan, xelok bace message org tanpa kebenaran tao! Berdosa..
Sbb mungkin dgn message yg anda baca 
akan mengundang fitnah, pergaduhan, keaiban dan banyak lagi.
Tidak nampakkah anda akan kesan’y?
Dapat pulak kawan yg bila da baca text, pegi heboh dekat orang pulak 2..
Haishh, makin mcabar kesabaran 2...=,=
Jaga lah aib org, insyaAllah, Allah akan jaga aib kita di akhirat nanti..
Selain daripada message, panggilan telefon juga adlh privacy kita,
Kalau fon b’bunyi, dan tuan empunye xckp sruh kite angkat, xperlulah angkat kn??

Second thing adalah laptop,
Kadang2, laptop ni selain tempat utk buat assignment,
Ia juga berfungsi utk simpan nota persendirian yg sulit dibaca,
Aku sgt2 xfaham jugak org yg suka selongkar isi2 laptop orang ni..
Walaupun orang simpan dalam folder yg paling t’sorok, tp anda tetap nk cari jugak??
Tidak b’adab sungguh kamu yaaa....(sory 2 say) =,=
Ade jugak yg main guna laptop orang tanpa kebenaran,
Tidak malukah anda??
Mintak la permission dulu ok??

Almari, atau tempat simpan barang2 peribadi,
Nak pergi jenguk almari org buat ape??
Xde almari sendiri ke??
Kalau almari org xkemas, pegi heboh dekat org pulak 2,
Senyap2 cukup la, kesian org yg t’aib 2 faham x??
Kalau xsenang pun, tegur la org 2..
Xperlu nk kecoh 1dunia...
Cuba tempatkan diri anda jika keaiban anda didedahkan,

Selain daripada 2,
Password, same ade password laptop ke, henset ke, laman social ke,
Ade juga org yg kisah rupe’y??
Itu kan hak persendirian.
Nape nak sebok2 dgn password orang??

entry ini ditulis berdasarkan pengalaman aku dan rakan2,
dari rakan yg tidak tahu erti hormat..



maaf, aku tak suka orang yg suka selongkar2 & tak boleh jaga mulut ni..
kalau boleh tolong ubah sikap anda.
 entry ini sekadar pendapat aku, mungkin entry luahan..
dan peringatan untuk diri sendiri juga.
 pendapat lain dialu2kan,
b'beza pendapat juga adalah 1 rahmat.


"Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu
tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari
sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan
dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain.
Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika
demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu,
patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah;
sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani." 
(Surah Al-Hujurrat, 49:12)





Agk2, klu kwan sndri yg ceroboh privcy anda,
Apakah yg anda akn lakukan??
wasalam. 



UkhwahFillah Dari Imah Untuk Semua....^_^

7 comments:

HANNAN.AHMAD said...

hai timah.sabor jela ngn org cenggini..hehe..missh u lah.

adan said...

hye tuan blog.. thanks singgah blog picisan saya... bagi saya orang yg suka selongkar tanpa kebenaran baik dipulaukan je.. aib orang tak perlu nak heboh ngan orang lain..

yui92 said...

tampar je org itu..haha

tUfA shAhIrAh said...
This comment has been removed by the author.
tUfA shAhIrAh said...

better tegur je org yg mcm tu biar sedor ckit.. klau biarkan makin mjadi-jadi plak..mgkin org mcm tu x sdar pe yg dibuat tu x elok sbnarnye...xpun ltak je sticker, " private..tak boleh sentuh'.. haha..nobody's perfect kn..saling mnegur n mnegingati adalah penting..huhu

Hafifi Izzuddin said...

bila hak persendirian dah dicabuli mesti ada rasa tak puas hati kan? elok cakap dengan kawan tu toksah dok nak kacau privasi orang. bukan dapat apa-apa pun kan. peace!

feel free http://chemeyowns.blogspot.com/ :)

nUrUL sYiFa' hUmAiRa said...

pedas,likas la..ak penah merasa,,,sabar ea..ni yg rse nk buat blog everything is privacy..sape nk join ?:D